AVOCADO GANG

Když všechno do sebe zapadá.
Když se všechny cesty spojí.
Když vám to dojde.
Když je (snad) štěstí na vaší straně.
Když máte odvahu
A taky z pekla kliku.
Když věci dávají smysl.
Když jste zvědaví.
Když máte chuť. A taky touhu.
Když už trochu víte, jak na to.
Když máte oči otevřené. A stisk ruky pro ty pravé.
Když umíte zabojovat.
Když umíte riskovat.
Když je pokora víc, než pýcha.

Pak je tu AVOCADO GANG

První avokádová restaurace v Praze. Naše první restaurace. Náš druhý gastro projekt.

Kořeny se z avokádové pecky derou pomalu. Nenápadně. A trochu nejistě. Zprvu si toho hlavního, který razí cestu ostatním ani nevšimnete. A najednou je ve skleničce pořádný chuchvalec větších i menších kořenů. Jistí mladý a malý stvol. A když rostlina vzkvétá a roste, raší, pyšní se a dychtí, může se na ně spolehnout. Rostou hluboko i do stran...Tvoří ten nejlepší základ, co to vzpurné mládí může mít.
Pozorovala jsem tenhle proces několikrát před otevřením restaurace. A došlo mi, že podobnost mezi námi a obyčejnou peckou, díky níž se zrodí čirá krása, je vlastně absolutní. Pracovali jsme na restauraci dlouhé měsíce před otevřením. Pomalu. Nenápadně. Jo, někdy i nejistě. Hledali jsme, zkoušeli, rozrůstali se v myšlenkách, radovali se, těšili, pokorně budovali pevné základy, abychom pak světu mohli říct: máme to, můžeme růst. Můžeme se zazelenat!

Kartu jsme vsadili na jednu jedinou surovinu: AVOKÁDO. Máme ho rádi od té doby, co se naše dcera stala v deseti letech vegetariánku a bylo nutné a žádoucí zasytit jí něčím jiným, než rohlíkem na sto způsobů. Avokádo bylo a pořád je perfektní! Nedá se ho totiž přejíst a přitom úžasně zasytí, skvěle nahradí máslo a můžete jej připravit na desítky způsobů. I když ten nejobyčejnější je pořád ten nejlepší: osolit mořskou solí, zakápnout citronem a vyjídat lžičkou. Ema by vám mohla vyprávět...

Avokádo je ideálním zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Jeho dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, chutí spíše připomíná ořechy, tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků (100 gramů = více než 220 kcal = 920 kJ! a cca 15 g tuků) Ale: obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé.
A tenhle nápadně nenápadný plod jsme vzali a hodláme vám ho servírovat na všechny možné způsoby. Prosté, jednoduché a někdy i trochu překvapivé.
Tak dobrou chuť! Respektive: rezervujte si svůj stůl včas :-).