RECEPTY

Avokádo nabízí stovky možná tisíce využití. Ve slaných i sladkých dezertech. Skvělými parťáky mu jsou limeta, koriandr, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, semínka všeho druhu, červená řepa, rajčata, fava fazole, ovčí feta, cizrna, ale i rýže, marinovaný losos, mořské řasy nebo banány, čokoláda a lesní ovoce. Na této stránce najdete recepty, které se nám osvědčily. Jsou buď stálicí u nás v restauraci, v nedalekém BISTRO PROTI PROUDU, objevují se občas nebo jen výjimečně. Každopádně: dáváme za ně ruce (všech kuchařů) do ohně.

Avokádovo-limetový cheesecake
Na 12 kousků
Příprava: 3é minut
Tuhnutí: přes noc

350g zázvorových sušenek
100g másla + na vymazání
300 g Philadelphie
200 g cukru krupic
2 limety, kůra i šťáva
350 ml 33% smetany
2 zralá, krásně zelená avokáda
7 g práškové želatiny
sekané pistácie na ozdobu

Zázvorové sušenky jemně namelte v robotu. Máslo rozehřejte a smíchejte se sušenkami, aby všechny části drobenky byly krásně vlhké. Dno 24cm dortové formy s odnímatelným dnem vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem.
Sušenkovou směs natlačte na dno formy a dejte do lednice.
Philadelphii smíchejte v robotu s cukrem a kůrou i šťávou z limety. Ze smetany oddělte 200 ml, přidejte k nim pokrájenou dužinu z obou avokád a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Vzniklou pěnu přidejte ke směsi v robotu a promíchejte.
Zbylou smetanu nalijte do malého rendlíku, přisypte želatinu a na mírném plamenu pomalu zahřívejte dokud se želatina nerozpustí. Sejměte z ohně, část avokádové směsi přidejte do rendlíku s želatinou, promíchejte a vzniklou hmotu vraťte ke zbytku avokádového základu. Důkladně promíchejte. Směs vlijte na sušenkový základ, uhlaďte a dejte přes noc chladit.
Před podáváním posypte pistáciemi.

Studené zelené gazpacho
Pro 4 osoby
Příprava: 20 minut

1 avokádo
1 okurka, podélně přepůlená, zbavená semínek, nakrájená na kostičky
500 ml zeleninového vývaru, zchladlého
100 ml olivového oleje + na ozdobu
½ lžičky mletého římského kmínu
2 řapíky celeru, jemně pokrájené
½ limety, šťáva vymačkaná
1 jarní cibulka, nasekaná
2 snítky máty + na ozdobu
1 lžíce sushi octu
1 velká hrst čerstvého baby špenátu
sůl, pepř
Na ozdobu
Pistácie, jemně nasekané
Sušené lístky růží

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Zdá-li se vám polévka příliš hustá, nařeďte ji extra vývarem, případně vodou. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte 2 hodiny chladit. Podávejte zastříknuté olejem, ozdobené extra mátou, sekanými pistáciemi a lístky růží.

Wasabi guacamole
Pro 2-4 osoby
Příprava: 20 minut

2 avokáda
2 lžičky wasabi pasty
1 lžíce nakládaného zázvoru, jemně nasekaného
1 lžíce láku z nakládaného zázvoru
1 jarní cibulka, jemně nasekaná
2 lžíce čerstvého koriandru, jemně nasekaného
½ limety, šťáva i kůra
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
1 lžička chilli vloček
sůl dle chuti
rýžové chlebíčky k servírování

Avokáda rozpulte, zbavte pecek, oloupejte a v míse rozmačkejte zadní stranou vidličky do pasty. Jemně našlehejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte. Osolte dle chuti. Pro větší sílu můžete přidat wasabi pastu a chilli vločky. Servírujte s rýžovými chlebíčky.

Avokádový sendvič s humusem z červené řepy, fetou a dukkah kořením
Pro 6 osob
Příprava: 30 minut

6 plátků špaldového chleba
rukola na ozdobu
6 plátků ovčí fety
3 avokáda, rozpůlená, oloupaná
Na hummus z červené řepy
2 předvařené měkké červené řepy
1,5 plechovky nakládané cizrny
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olivový olej + na zastříknutí
citronová šťáva
Na dukkah koření
100g para ořechů
1 polévková lžíce kuliček koriandru
2 polévkové lžíce římského kmínu
1 lžíce černého sezamu
1 polévkové lžíce sušeného fenyklu
mořská sůl a pepř

Začnete přípravou dukkah koření. Všechny ingredience smíchejte v misce, osolte a opepřete a poté zhruba 5 minut opékejte nasucho na pánvi na mírném plameni. Přendejte do mixéru a rozmixujte spíš do hrubší směsi. Přesypte na pečící papír a nechte zchladnout.
Vrhněte se na hummus z červené řepy. Do mixéru dejte řepu, scezenou cizrnu, 2 lžíce láku z cizrny, česnek a rozmixujte. Podle chuti osolte, opepřete a chuť dotáhněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
Plátky chleba opečte z obou stran. Natřete humusem, navrch každého dejte pár lístků rukoly, plátek fety a nakonec i tenkými plátky avokáda (co plátek chleba, to půlka avokáda). Před servírováním posypte dukkah kořením a zastříkněte olivovým olejem.

Avokádovo-čokoládová pěna
Pro 4 – 6 osob
Příprava: 20 minut
Chlazení: 4 hodiny

2 avokáda
2 banány
50 g 60% čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni, zchladlé
2 lžíce kokosového oleje
4 lžíce holandského kakaa
semínka z 1 vanilkového lusku (nemusí být)
4 lžíce tekutého medu (nebo dle chuti)
2 lžíce Marshaly (nemusí být)
ostružiny a čerstvý tymián na ozdobu (případně ovoce, které máte rádi)
Avokáda rozpulte, vyjměte pecky, oloupejte je a dejte do mixéru. Přidejte oloupané banány, zchladlou čokoládu, olej, kakao, vanilku a med. Rozmixujte dohladka. Chcete ji dezertu dopřát alkoholový kick, přidejte Marshalu a znovu krátce promixujte. Rozdělte do skleniček a dejte chladit. Před podáváním ozdobte čerstvými ostružinami a tymiánem.